Nationale onderzoeksagenda IM
Het Louis Bolk Instituut heeft samen met het CIZG een onderzoeksagenda voor Integrative Medicine (IM) voor Nederland opgesteld met behulp van een consensus based strategy. Volgens de 92 betrokken stakeholders – voornamelijk zorgprofessionals – zijn dit de onderzoeksprioriteiten:
- Onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van IM-interventies:
Hierbij staat met name de effectiviteit centraal, gevolgd door de kosteneffectiviteit en de methodologie om de effecten in kaart te brengen. - Onderzoek naar best practices, kennisdeling en implementatie:
Hierbij is met name behoefte aan goede samenwerking tussen reguliere en complementaire zorg, best practices, en implementatieonderzoek in de praktijk. - Onderzoek naar het gebruik van en de ervaringen door patiënten:
Centraal staat hierbij onderzoek naar informatievoorziening, wensen en behoeftes en ervaringen en tevredenheid van patiënten. - Onderzoek naar meer fundamenteel IM-onderzoek, zoals verbanden tussen gezondheid en biologische systemen:
De prioriteit ligt bij onderzoek naar de verbanden tussen verschillende aspecten van gezondheid, gevolgd door het zelfherstellend vermogen en de verbinding tussen lichaam en geest.
Als meest veelbelovende onderzoeksgebieden voor Nederland zijn oncologie, pijnmanagement, palliatieve zorg en huisartsengeneeskunde benoemd.
Herman van Wietmarschen, Annemarie Kapteijns, M Busch, I. von Rosenstiel, Rogier Hoenders, Erik Baars. 2024. Setting a Dutch Integrative Medicine research agenda: results of a consensus-based strategy. European Journal of Integrative Medicine. 6 March.