Het doel van de COMMON studie is het vergroten van de kennis, bespreekbaarheid, toegankelijkheid en veilig en passend gebruik van complementaire zorg in de oncologie in het algemeen en in de behandeling van borstkanker in het bijzonder. Er is samengewerkt met co-onderzoekers (patiënten of ex-patiënten).

Uit onderzoek van onderzoekinstituut Nivel blijkt echter dat communicatie over dit onderwerp vaak uitblijft tijdens oncologische consulten in Nederland. Als het onderwerp wordt besproken, is dit vaak op initiatief van de patiënt. Tijdsdruk, kennisgebrek en scepsis onder zorgverleners vormen belemmerende factoren voor communicatie over deze vorm van aanvullende zorg. Zowel patiënten als zorgverleners geven aan behoefte te hebben aan betrouwbare en toegankelijke informatie over complementaire zorg. Het openlijk en routinematig bespreken van complementaire zorg door de zorgverlener, waarbij patiënten worden gefaciliteerd om goed geïnformeerde beslissingen te nemen, bevordert veilige en op maat gemaakte zorg in de oncologie.

Met de resultaten uit deze studie zijn twee werkpakketten ontwikkeld: patiënten en zorgverleners:

  • de bespreekwijzer COMMON met praktische voorbeelden en tips voor het bespreken van cz
  • de daarbij behorende cz-toolbox met voor patiënten met kanker beschikbare en geschikte cz-interventies.

In COMMON wordt specifieke aandacht gegeven aan de positieve (placebo-)effecten en mogelijke negatieve (nocebo-)effecten van de communicatie over en gebruik van cz in de oncologie.

Complementaire zorg vaak geen gespreksonderwerp tijdens oncologische consulten | Nivel