Bewezen methoden

Gezondheid definiëren we allang niet meer als de afwezigheid van ziekte. Gezondheid is – volgens de tegenwoordig veelgebruikte definitie van arts en onderzoeker Machteld Huber ­– veel meer het vermogen van mensen met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren.

Integrative Medicine is een aanpak waarbij gekeken wordt naar de specifieke behoeften en omstandigheden van de patiënt en daarbij de beste (evidence based) methoden gebruikt om diens gezondheid te optimaliseren. Het maakt gebruik van alle geschikte therapeutische benaderingen met als doel optimale gezondheid en welbevinden te bereiken.

Patiënten vragen erom

Over de invloed van leefstijl, voeding en ontspanning op je gezondheid lees en hoor je tegenwoordig ontzettend veel. Niet zo gek dus dat steeds meer patiënten hier ervaring mee hebben, informatie willen of vragen hebben, maar tweederde van de patiënten bespreekt dit niet met de arts. En dat kan in sommige situaties ongewenste gevolgen hebben. Zo kunnen visolie-preparaten tumorcellen resistent maken tegen chemotherapie. Ook het gebruik van sint-janskruid en andere kruidenpreparaten kunnen geneesmiddelen tegenwerken of juist versterken, waardoor de kans op bijwerkingen groter wordt.

Ook bleek dat tweederde van de respondenten zou willen dat de arts hen hierover adviseert en informeert. Genoeg redenen voor een nascholing.

Inhoud

Het eerste onderdeel van deze scholing is de E-learning. In deze E-learning vind je diverse films en bronnen, waarmee je een theoretische basis voor Integrative Medicine kunt vormen. Ook bevat de E-learning quizvragen voorafgaand en na de E-learning, om je te helpen de kennis eigen te maken. De E-learning zal 2 tot 3 uur in beslag nemen en is 3 weken beschikbaar.

Aanvullend op de E-learning wordt een dagdeel training georganiseerd. In deze training wordt dieper ingegaan op de vaardigheden, die van belang zijn binnen Integrative Medicine, zoals waar let je op bij het selecteren van complementaire therapie? En hoe maak je Integrative Medicine bespreekbaar in de spreekkamer?

Docent: Ines von Rosenstiel

Ines von Rosenstiel is van huis uit kinderarts en heeft veel ervaring met het onderwerp. Zij is onder andere medeoprichtster van het Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine (NIKIM). Als hoofd van de vakgroep Kindergeneeskunde in het Slotervaartziekenhuis gaf ze vorm en inhoud aan de Integrative Pediatrics (10 jaar) en vervolgens in het Rijnstate met het opzetten van Integrative Oncology en Integrative Pediatrics (5 jaar).

Aan het einde van deze scholing:

  • ken je de definiëring en toepassing van Integrative Medicine in de praktijk
  • weet je hoe je een netwerk van betrouwbare verwijspartners en complementaire therapeuten kunt opbouwen
  • weet je wat Integrative Medicine inhoudt en waar je de juiste informatie kunt vinden
  • ken je de belangrijke factoren, die bijdragen aan een goede implementatie van Integrative Medicine in een ziekenhuis

Doelgroep:         Zorgprofessionals

Kosten:                120 euro digitaal zonder training.

Aanmelden:      im@rijnsate.nl