Het Reinier de Graaf (Delft) ziekenhuis is een pilot gestart met een speciaal spreekuur Integrative Medicine voor borstkankerpatiënten. Patiënten krijgen op dit spreekuur advies van Ines von Rosenstiel, medisch specialist en IM-expert.

Tijdens het spreekuur kunnen patiënten hier terecht voor vragen en advies over leefstijl en complementaire therapieën, aanvullend op hun reguliere behandeling. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de oncologische patiënten gebruik maakt van aanvullende zorg, waarbij je kunt denken aan yoga of het gebruik van bepaalde diëten. Ook bij het Reinier de Graaf merken ze steeds vaker dat hier vragen over zijn. Met dit spreekuur wil het ziekenhuis patiënten op een deskundige manier gidsen, zodat de werkzaamheid en veiligheid van de zorg niet in gevaar komt en zo goed mogelijk ondersteund wordt. Het uitgangspunt van Integrative Medicine is dat lichaam, geest, emoties en omgeving allemaal een rol spelen bij het herstel van de patiënt. Binnen IM is er daarom aandacht voor al deze aspecten om de gezondheid te bevorderen en patiënten in hun kracht te zetten. Wereldwijd wordt dit gedachtegoed al jaren omarmd door instituten als Harvard en MD Anderson Cancer Centre Houston. Het Reinier de Graaf is trots dat het hier als een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen op aansluit: “In samenwerking met DSW kunnen we dit spreekuur nu mogelijk maken in Reinier de Graaf”, aldus oncologisch chirurg Martijne van ‘t Riet.

Deskundig
Linda Koobs (medisch specialist) en Yvette Engelen (verpleegkundig specialist) zullen de aankomende tijd intern worden opgeleid door Ines van Rosenstiel om deze zorg mogelijk ook in de toekomst voort te zetten: “Ik ben blij dat we de kans hebben gekregen om deze poli op te zetten en mogen leren hoe we patiënten op een deskundige manier kunnen helpen bij het bevorderen van hun eigen gezondheid”, aldus Koobs